Bij hypo's

Wat is hypoglycemie?

PAGINA HOOGTEPUNTEN

  • De factoren begrijpen die tot hypoglykemie kunnen leiden
Hypoglykemie kan angstaanjagend zijn en kan resulteren in angst voor hypo’s.
 
Hypoglykemie kan zich om uiteenlopende redenen voordoen en wordt normaal gesproken veroorzaakt door een teveel aan insuline in het lichaam. Dit teveel aan insuline verplaatst te veel glucose van de bloedstroom naar de cellen, waardoor de energiebron die cruciaal is voor lichaam en hersenen wegvalt.
 
Enkele belangrijke factoren die kunnen leiden tot hypoglykemie zijn:
  • Te laat of niet eten
  • Maaltijden met weinig koolhydraten of overschatting van het koolhydraatgehalte van een maaltijd
  • Vette maaltijden
  • Teveel insuline spuiten
  • Alcoholgebruik
  • Sporten
  • Foutieve langwerkende insulinedosering

Ik koos voor de pomp na een lange periode van hypo’s, die zich ook ‘s nachts voordeden. Mijn vriendin werd op een nacht wakker omdat ik last had van stuiptrekkingen. Ze heeft me suiker gegeven. Na deze gebeurtenis heb ik in overleg met mijn arts besloten om insulinepomptherapie te proberen, omdat ik er een hoop positieve dingen over las op internet. Sinds dat moment draag ik de pomp.

- MARCO

Milde en ernstige hypoglykemie

Hypoglykemie (“hypo’s”) wil zeggen dat de bloedglucosewaarden dalen tot onder 3,5 mmol/l (63 mg/dl), hetgeen kan variëren per persoon. Hypoglykemie kan mild of ernstig zijn.
 
Milde hypoglykemie: De symptomen zijn merkbaar en de patiënt kan meestal zelf ingrijpen door iets te eten of te drinken wat koolhydraten bevat.
 
Ernstige hypoglykemie: Vereist hulp van een ander persoon en dient wellicht behandeld te worden in het ziekenhuis.
 
De angst voor lagere bloedglucosewaarden en het risico op hypoglykemie kan ervoor zorgen dat sommige mensen met type 1 diabetes hun bloedglucosewaarden opzettelijk te hoog houden om te voorkomen dat deze te laag worden. Als je dit echter te lang doet, kan deze zelf-veroorzaakte hyperglykemie tot complicaties leiden. Het beter onder controle houden van bloedglucosewaarden helpt om zowel te hoge als te lage waarden te voorkomen.

Alle informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is op geen enkele wijze bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De weergegeven gebruikerservaringen zijn specifiek voor een bepaalde gebruiker. Het resultaat van de behandeling kan van gebruiker tot gebruiker verschillen. Neem altijd contact op met uw arts over de diagnose en behandeling en zorg dat u het advies van uw arts begrijpt en opvolgt. Medtronic aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor letsel of schade van welke aard dan ook, direct of indirect veroorzaakt of waarvan beweerd wordt dat deze direct of indirect veroorzaakt wordt door de informatie op deze website. Bekijk de gebruiksinstructies van het product voor een opsomming van indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen.
© 2016 N.V. Medtronic Belgium S.A. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden gereproduceerd of gebruikt in enige vorm of op enige wijze zonder toestemming van N.V. Medtronic Belgium S.A.
MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite en CareLink zijn handelsmerken van Medtronic, Inc. en CONTOUR is een gedeponeerd handelsmerk van Ascensia Diabetes Care.