Veel mensen met diabetes laten zich er niet van weerhouden om een gezond en actief leven te leiden en te genieten van lekker eten en soms een drankje. Een goede voorbereiding en proactief handelen zijn uitermate belangrijk bij diabetesmanagement.

Indien u alcohol mag nuttigen, is het belangrijk om de effecten van alcohol op de bloedglucosewaarden te onderkennen om de insulinebehoefte van het lichaam en de behoefte aan koolhydraten tijdens het drinken beter te kunnen begrijpen.

"In sommige alcoholische drankjes zit veel suiker en dit maakt het moeilijk om je bloedglucosewaarden stabiel te houden. De bijwerkingen van alcohol maken het bovendien moeilijker om de symptomen van een hypo te herkennen. Met mijn insulinepomp kan ik genieten van een paar drankjes met mijn vrienden terwijl ik tegelijkertijd mijn bloedglucosewaarden onder controle houd." - AUDE

Bloedglucosewaarden onder controle houden

Na het eten wordt het voedsel afgebroken tot glucose, die nodig is om het lichaam energie te geven voor alledaagse activiteiten. Ons lichaam heeft ook insuline nodig om te helpen de glucose vanuit de bloedstroom over te brengen naar de cellen. Deze insuline wordt normaal gesproken aangemaakt door de alvleesklier.

Als de alvleesklier geen insuline aanmaakt, blijft de glucose in het bloed en komen de cellen zonder energie te zitten. Deze hoge glucosewaarden in het bloed veroorzaken de acutere klinische tekenen en symptomen van diabetes. Om diabetes onder controle te houden, moeten veel verschillende factoren in overweging worden genomen, denk hierbij aan bloedglucosemonitoring, inname van koolhydraten, fysieke activiteiten en de insulinebehoefte.

Alcohol kan de bloedglucosewaarden beïnvloeden en soms het risico op hypoglykemie verhogen. Het is belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten in elk drankje zit, omdat dit per (mix)drankje en soort alcohol kan verschillen. Het is essentieel om de bloedglucosewaarden voor, tijdens en na het nuttigen van alcohol te controleren.


 

Hypoglykemie (“hypo's”) wil zeggen dat de bloedglucosewaarden dalen tot onder 3,5 mmol/L, maar dit kan per persoon verschillen. Hypoglykemie kan zich in milde vorm uiten, waarbij de symptomen merkbaar zijn en onderdrukt kunnen worden door iets te eten of drinken wat koolhydraten bevat. Bij ernstige hypoglykemie heb je hulp van anderen nodig en dit dient te worden behandeld in het ziekenhuis.

 

 

Het kan een uitdaging vormen om de HbA1c-streefwaarde te bereiken en te behouden, en tegelijkertijd het risico op hypoglykemie zo klein mogelijk te houden. Door de behoeften van het lichaam te begrijpen en te leren hoe je de bloedglucosewaarden binnen aanbevolen waarden kunt houden, is het mogelijk om diabetes op een effectieve manier onder controle te houden.

HbA1c: een belangrijke maatstaf om te bekijken hoe effectief diabetes onder controle wordt gehouden. De mate van controle wordt vastgesteld op basis van de gemiddelde bloedglucosewaarde gedurende 2 tot 3 maanden.

En tant que diabétique de type 1, comment puis-je gérer ma glycémie quand je consomme de l'alcool ?

DIABÈTE, ALCOOL ET POMPE À INSULINE

Pour faire face au défi de l'amélioration du contrôle glycémique, de nombreux diabétiques de type 1 utilisent une pompe à insuline.

Une pompe à insuline est un petit appareil, de la taille d'un téléphone portable, que l'on peut facilement porter à la ceinture, mettre dans la poche ou même attacher au soutien-gorge.

Elle peut vous aider, vous et votre équipe soignante, à reproduire plus fidèlement la manière dont l'insuline basale est délivrée à l'organisme par un pancréas sain en fournissant de petites quantités d'insuline à action rapide, le jour et la nuit.

Elle peut vous aider à ajuster les doses d'insuline nécessaires, en particulier après les repas et durant la nuit, et ainsi vous aider à mieux contrôler votre glycémie.

À la place des nombreuses injections, la seule chose qui soit nécessaire dans le traitement par pompe à insuline est un changement de cathéter tous les 2 à 3 jours.

 

De MiniMed™ 640G-insulinepomp zorgt voor een goede controle van bloedglucosewaarden omdat elke insulineafgifte aangepast kan worden aan de lichamelijke behoefte, waardoor het risico op hypers en hypo’s verkleind wordt. Met insulinepomptherapie kunnen de gebruikers profiteren van:

Gemakkelijke dosering:

het berekenen van de insulinebehoefte kan een ingewikkelde opgave zijn, waarbij uiteenlopende aspecten in overweging moeten worden genomen. De ingebouwde Bolus Wizard™-functie van de MiniMed™ 640G-insulinepomp zorgt voor een nauwkeurige berekening van de dosering. Om de juiste dosering te bepalen, houdt deze functie rekening met de in het lichaam aanwezige insuline, de huidige bloedglucosewaarden, de inname van koolhydraten en persoonlijke instellingen.

Minder injecties:

gedurende de dag worden nauwkeurige hoeveelheden snelwerkende insuline afgegeven door de infusieset. Deze set moet elke 2 tot 3 dagen verwisseld worden.

Grote flexibiliteit:

et de MiniMed™ 640G-insulinepomp kun je insulinedoseringen onmiddellijk aanpassen wanneer je gaat sporten, als je ziek bent of om kleine bolussen af te geven voordat je een tussendoortje neemt. Dit kun je gemakkelijk doen door op de knop te drukken. Er is zelfs een optie voor tijdelijke basale waarden om de basale insulinewaarde proportioneel te verlagen. Deze optie kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het sporten.

Groot gebruiksgemak:

de MiniMed™640G-insulinepomp beschikt bovendien over een draadloze bloedglucosemeter. Deze meter verstuurt automatisch bloedglucosewaarden naar de pomp, waardoor de Bolus Wizard nauwkeurige berekeningen kan maken. Bovendien slaat de meter deze informatie samen met je insulinedoseringen op in een digitaal logboek.

WANNEER IS EEN INSULINEPOMP EEN GOEDE OPLOSSING VOOR MIJ?

Veel mensen met type 1 diabetes kunnen baat hebben bij insulinepomptherapie. Insulinepomptherapie kan een oplossing bieden in de volgende situaties:

  • Zorgen over complicaties op de lange termijn
  • De eerste symptomen van langetermijncomplicaties
  • Angst voor naalden
  • Moeilijkheden met het managen van pieken en dalen
  • Angst voor hypoglykemie, vooral 's nachts
  • HbA1c-waarden buiten het streefbereik
  • Verminderd bewustzijn door hypoglykemie
  • Op zoek naar meer flexibiliteit tijdens het dagelijks leven

 

De beste manier om de bloedglucosewaarden binnen het streefbereik te houden is door minimaal 4 keer per dag een vingerprikmeting te doen (zelfcontrole) en aan de hand daarvan aanpassingen door te voeren in de behandeling. Met behulp van de MiniMed™ 640G-insulinepomp en de Bolus Wizard™−functie kunt u deze berekeningen laten uitvoeren en de nodige aanpassingen doen om de bloedglucosewaarden beter onder controle te krijgen.

AANVULLENDE OPTIES VOOR DE MiniMed™ 640G 640G-INSULINEPOMP

De MiniMed™ 640G-insulinepomp is eveneens beschikbaar met geïntegreerde CGM-opties (Continue Glucosemonitoring) en CareLink™ Personal Therapy Management-software.

De MiniMed™ 640G-insulinepomp, gekoppeld met CGM, is momenteel de enige insulinepomp die voorzien is van de SmartGuard™ -functie die de impact van hypoglykemie* helpt verminderen. Als bloedglucosewaarden gevaarlijk laag worden, kan SmartGuard 30 minuten van tevoren voorspellen dat u de ondergrens nadert en insulinetoediening automatisch stopzetten. Als uw bloedglucosewaarden herstellen, wordt de insulinetoediening automatisch hervat. Dit vormt een groot voordeel ten opzichte van alleen vingerprikmetingen, omdat het MiniMed-systeem u waarschuwt voordat de vooraf ingestelde grenswaarden overschreden worden en de huidige glucosetrends toont.