Insulinepomptherapie

Wat is insulinepomptherapie?

Aan de hand van de volgende eenvoudige vragen en daarbij behorende antwoorden wordt u duidelijk wat een insulinepomp is, hoe insulinepomptherapie in zijn werk gaat en hoe het u helpt uw bloedglucosewaarden onder controle te houden zonder dat u hoeft af te wijken van uw levensstijl.

PAGINA HOOGTEPUNTEN

 • De voordelen van Insulinepomptherapie

Wat is een pomp en hoe werkt deze?

Een insulinepomp is een klein elektronisch apparaat, ongeveer zo groot als een mobiele telefoon, dat gemakkelijk aan een riem bevestigd kan worden, in een broekzak gestoken kan worden of zelfs aan een bh vastgemaakt kan worden. Een insulinepomp helpt u en uw zorgverlener de manier waarop een gezonde alvleesklier basale insuline afgeeft nauwkeuriger na te bootsen, door gedurende de dag en nacht kleine hoeveelheden snelwerkende insuline af te geven. Hierdoor is deze nagenoeg onzichtbaar voor anderen, hetgeen zorgt voor een uiterst discrete diabetestherapie.

De pomp kan u helpen een gezonde alvleesklier nauwkeuriger na te bootsen: de pomp vervangt via CSII (Continuous Subcutaneous Insulin Infusion) de noodzaak van regelmatige injecties door 24 uur per dag de juiste hoeveelheden snelwerkende insuline toe te dienen, om nagenoeg volledig aan de insulinebehoefte van uw lichaam te voldoen.

 • Basale snelheid: Een geprogrammeerde insulinesnelheid met kleine hoeveelheden insuline die voortdurend worden toegediend, (24/7) bootst de basale insulineproductie van de alvleesklier na die nodig is voor een normaal functioneren van het lichaam (voedsel is hierbij niet inbegrepen).
  De geprogrammeerde snelheid wordt bepaald door uw huisarts op basis van uw persoonlijke behoeften. Deze basale toedieningssnelheid kan eveneens aangepast worden aan uw specifieke dagelijks behoeften. Deze kan bijvoorbeeld stopgezet of juist verhoogd/verlaagd worden gedurende een bepaalde tijd. Dit is niet mogelijk met toediening van basale insuline via een injectiespuit.

 • Bolusdosering: Er kan "op verzoek" extra insuline toegediend worden,  passend bij de maaltijd die u gaat nuttigen of ter correctie van een hoge bloedglucosespiegel. Insulinepompen zijn voorzien van boluscalculators die u helpen de bolushoeveelheid te berekenen op basis van de instellingen die  vooraf bepaald zijn door uw huisarts, eveneens op basis van uw specifieke behoeften.

Hoe helpt insulinepomptherapie de bloedglucosewaarden onder controle te houden?

Insulinepomptherapie biedt de volgende voordelen:1,2:

 • Betere HbA1c controle
 • Minder hypoglykemieën
 • Vermindering van de glykemische variatie

De pomp helpt je beter om te gaan met de behoefte aan aanpassing van de insulinedosering, voornamelijk na maaltijden en ´s nachts. Zo helpt de insulinepomp je om een betere controle te krijgen over je bloedglucosewaarden.

De MiniMed® 640G-insulinepomp kan u eveneens de volgende voordelen bieden, dankzij de mogelijkheid tot aangepaste insulinetoediening:

 • Doseren is gemakkelijker: het berekenen van de insulinebehoefte kan een lastige taak zijn, waarbij diverse aspecten in overweging moeten worden genomen. Bij de MiniMed® 640G-pomp helpt de ingebouwde Bolus Wizard®-functie te zorgen voor een nauwkeurige dosering. Om de juiste dosering te bepalen, houdt deze functie rekening met de reeds in het lichaamaanwezige insuline, de huidige bloedglucosewaarden, de inname van koolhydraten en persoonlijke instellingen.
 •  Meer flexibiliteit: de MiniMed® 640G kan doseringen onmiddellijk aanpassen wanneer u gaat sporten, als u ziek bent of om kleine bolussen af te geven voordat u een tussendoortje neemt. Deze aanpassingen voert u gemakkelijk uit met een druk op de knop, rather than with an injection. Er is zelfs een optie voor tijdelijke basale waarden om de basale insulinewaarde proportioneel te verlagen of verhogen. Deze optie kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het sporten of wanneer u ziek bent.
 • Meer gemak: de MiniMed® 640G biedt bovendien extra gemak in de vorm van een draadloos aangesloten bloedglucosemeter. Deze meter stuurt automatisch bloedglucosewaarden naar de pomp, waardoor de Bolus Wizard® nauwkeurigere berekeningen kan maken en insulinebolussen op discrete wijze kan toedienen.

De pomptherapie als systeem: hoe komt de insuline in uw lichaam?

De insulinepomp (1) heeft een compartiment dat een reservoir (2) gevuld met insuline bevat. Vanuit het pompreservoir wordt insuline toegediend aan uw lichaam via een infusieset (3). De infusieset wordt ingebracht in uw lichaam met behulp van een inbrengapparaat (4). De insuline stroomt door een klein flexibel slangetje, canule genaamd, dat vlak onder uw huid zit. De infusieset is met een katheter aangesloten op de reservoirs, waarmee u de set wanneer u maar wil eenvoudig kunt loskoppelen en aansluiten op uw lichaam. Dit kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als u wilt gaan zwemmen, douchen of sporten.

Onderdelen van de insulinepomptherapie

Alle MiniMed®-infusiesets en -reservoirs werken in systeemverband samen met de pomp, waarbij deze een unieke interface vormen die nauwkeuriger past dan de standaard aansluitingen. Elke infusieset is voorzien van de unieke, gepatenteerde* MiniMed®-koppeling, die de kern vormt van dit insulinetoedieningssysteem.

Insulinepomp

Een klein, duurzaam medisch apparaat dat beschikt over:

- Knoppen om uw insulinetoediening te programmeren
- Een LCD-kleurenscherm dat toont wat u programmeert
- Een batterijvak voor 1 AA-alkalinebatterij
- Een reservoircompartiment met insuline                                                                                                                                    

Reservoir

Een plastic cartridge met insuline, die stevig op de insulinepomp bevestigd is. De MiniMed®-reservoirs zijn uitgerust met een overdrachtbeveiliging (blauw onderdeel aan de bovenkant, dat verwijderd wordt voordat het reservoir in de pomp geplaatst wordt) die meehelpt de insuline vanuit de ampul in het reservoir te trekken. Een reservoir kan tot wel 300 eenheden insuline bevatten en wordt elke twee tot drie dagen vervangen als u van infusieset wisselt.- See below. De MiniMed®-reservoirs zijn ontworpen om het vulproces gemakkelijk te laten verlopen.

Infusieset

Een infusieset omvat een dunne slang tussen het reservoir en de inbrengplaats op uw lichaam. De canule wordt ingebracht met een kleine naald, die verwijderd wordt nadat de canula op zijn plaats zit. Deze wordt ingebracht op plaatsen op uw lichaam waar u voorheen insuline-injecties zette. De infusieset wordt elke twee tot drie dagen vervangen.
De MiniMed®-infusiesets zijn beschikbaar met uiterst uiteenlopende functies (soor canule, lengte en inbrenghoek), zodat u de juiste infusieset kunt kiezen voor uw comfort en bescherming.

Inbrengapparaat Infusieset

De infusieset wordt in het inbrengapparaat geplaats en met een simpele druk op de knop wordt de infusieset snel en eenvoudig ingebracht: een nagenoeg pijnloze procedure.

Is een insulinepomp geschikt voor u?

Veel mensen met type 1 diabetes kunnen profiteren van de voordelen van een insulinepomp zonder dat ze het zelf weten. Als zij te maken hebt met een van onderstaande zaken, kunnen ze betere controle krijgen met behulp van een insulinepomp:

 • Angst voor naalden
 • Problemen bij het onder controle houden van hoge en lage waarden
 • Angst voor hypoglycemie, voornamelijk´s nachts
 • HbA1c  buiten streefbereik
 • Verlaagd hypoglycemiebewustzijn
 • Zorgen over complicaties op de lange termijn
 • Op zoek naar meer flexibiliteit tijdens het dagelijks leven

Praat met uw arts over de insulinepomptherapie om erachter te komen of dat de juiste oplossing voor u is.

Als u meer wil weten over de voordelen van pomptherapie NEEM DAN ONLINE CONTACT MET ONS OP

REFERENTIES

 • 1 J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
 • 2 Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
 • * Ly T.T, Nicholas J.A., Retterath A. et al. Reduction of Severe Hypoglycemia with Sensor-Augmented Insulin Pump Therapy and Automated Insulin Suspension in Patients with Type 1 Diabetes [abstract]. Diabetes 2013; 62 (supplement 1): 228-OR.

 

Alle informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is op geen enkele wijze bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. De weergegeven gebruikerservaringen zijn specifiek voor een bepaalde gebruiker. Het resultaat van de behandeling kan van gebruiker tot gebruiker verschillen. Neem altijd contact op met uw arts over de diagnose en behandeling en zorg dat u het advies van uw arts begrijpt en opvolgt. Medtronic aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor letsel of schade van welke aard dan ook, direct of indirect veroorzaakt of waarvan beweerd wordt dat deze direct of indirect veroorzaakt wordt door de informatie op deze website. Bekijk de gebruiksinstructies van het product voor een opsomming van indicaties, contra-indicaties, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen en mogelijke bijwerkingen.
© 2016 N.V. Medtronic Belgium S.A. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden gereproduceerd of gebruikt in enige vorm of op enige wijze zonder toestemming van N.V. Medtronic Belgium S.A.
MiniMed, Bolus Wizard, SMARTGUARD, Guardian, Enlite en CareLink zijn handelsmerken van Medtronic, Inc. en CONTOUR is een gedeponeerd handelsmerk van Ascensia Diabetes Care.